Skip to main content

Willem-Frans Janssen (Olburgen, 1967) woont en werkt in Utrecht. Hij is de grondlegger en initiator van de Freefall winkel. Zijn werk wil hij laagdrempelig en voor een breed publiek toegankelijk maken. Het Freefall concept biedt een podium voor kunstenaars die passen binnen het signature van de winkel. In een ‘blend’ van aanbod samen met lifestyle- en kado producten presenteert hij zijn werk. Zo wordt een ieder uitgenodigd een kijkje te nemen in de kleurrijke imaginaire wereld van Freefall.

Zijn stukken worden gekenmerkt door het volgen van de vrije stroom van inspiratie in het moment. In tegenstelling tot het ondernemerschap op andere vlakken kan hij hier zijn buikgevoel en -inspiratie zonder beperkingen de vrije loop laten. Zelf zegt hij hierover: ‘Ik vind het heerlijk om in de vroege avond te werken en om 1 hr s nachts te ontwaken uit een reis die ik heb gemaakt. Zonder gedachten, grensvervagend en vol inspiratie’.

Onconventioneel werkt hij met materialen die de kijker naar het randje van imaginatie brengen. Het werk wordt daarom vaak extreem en persoonlijk genoemd, maar altijd opvallend. 

Zijn fascinatie voor schelpen en ongewone combinatie van basismaterialen vormen de basis voor al zijn stukken. ‘Ik werk graag vanuit sprekende of vrouwelijke vormen, waarbij ik zowel grof in de verwerking kan zijn als subtiel en  afgestemd accenten’. De basismaterialen zijn allen afvalmaterialen uit de lokale omgeving van en in Utrecht. Wekelijks ontvangt hij zijn schelpen uit een groot lokaal visrestaurant. Het hout is stadshout uit Utrecht en ook de metalen en het glas zijn afvalproducten uit lokale recyclings- en glas-in-lood-bedrijven.